GF letters transpa_imageedit_1_3021660424.png
GFY 2019 logo transpa.png

Over Granfondo Yunnan

Dit is een cyclosportieve uitdaging of granfondo over zes etappes en verdeeld over twee weekends in het Zuidwesten van China. Dit jaar van 2 tot 9 november. Het is alweer de zesde editie van het evenement in 2019, en zoals elk jaar zit er ook nu weer een nieuwe stad en dus nieuwe etappe in. Granfondo Yunnan is een uniek wielerfestijn in China, helemaal gewijd aan goed getrainde wielerliefhebbers die een prachtig parcours krijgen voorgeschoteld, vol met culturele, sportieve en culinaire topervaringen. Yunnan is bovendien een toeristische hoogvlieger waar je met verschillende etnische minderheden kan kennis maken alsook een hint kan opvangen van Zuid-Oost Azie. Le Grand Depart vindt namelijk plaats in Mangshi dicht bij de grens met Myanmar, vroeger bekend als Birma.

 
NW logo.jpg

over nordic ways

Nordic Ways introduceerde het granfondo cycling concept in China reeds in 2012 met de Granfondo Yanbian in Jilin in net Noord-Oosten van het land. Geleidt door een Belgische ex-coureur en wielerfanaat bij uitstek, kon het Zweeds-Chinese bedrijf met zetel in Peking twee jaar later een meerdaags festival opzetten in Yunnan. Granfondo Yunnan groeide snel en samen met het evenement ook de Chinese wielercultuur en het algemene niveau van de renners. Grenzen werden voorzichtig opgezocht en dan verlegd. Een bergetappe zoals die in Lijiang 2017 was voordien nooit vertoond in China, althans niet voor amateur renners. Nordic Ways zit dan ook niet voor niets al meer dan 20 jaar in Peking en Changchun. Het sports events management & marketing bedrijf staat ook garant voor andere jaarlijkse toppers als Vasaloppet China, Genghis Khan MTB Adventure, Grassland Marathon, Vatternrundan China en de Shangri la Duathlon Challenge.

 
ÃÀÆïÍø-Íõ·É-7 sm.jpeg

Beknopte historie van Granfondo Yunnan

De allereerste editie van het Colourful Yunnan Granfondo Cycling Festival, beter bekend in zijn kortere benaming Granfondo Yunnan, vond plaats in november 2014. Het was een grote stap voorwaarts voor het niet-professionele wielrennen in China met vijf etappes in vijf verschillende steden. GF Yunnan gaf beloften, amateurs en hobby renners eindelijk de kans om gedurende een week zichzelf te testen op de fiets en een klein Tour de France gevoel te krijgen. Terwijl sommigen koersen om te winnen, rijden de meeste deelnemers in een cyclo of granfondo natuurlijk louter als persoonlijke uitdaging. Sommige etappes zijn best lastig en er zijn tijdslimieten. Net als in bekende Europese cyclosportieven kan je mikken op een certificaat in goud, zilver of brons als je alle etappes lange afstand successvol beeindigd. Granfondo Yunnan is nooit gestopt met groeien en snel kwamen er 1500 rennes opdagen voor op zijn minst e’e’n van de etappes in Kunming, Yuxi, Chuxiong, Dali of Lijiang. Het aantal deelnemers voor de volledige week is begrensd en in 2018 waren alle 1000 plaatsen verkocht in twee dagen. De nieuwe steden (Mangshi, Ruili en Tengchong) die we sinds vorig jaar aandoen bleken bovendien een schot in de roos en de verwachting is dat Granfondo Yunnan nu ook ver buiten de Chinese landsgrenzen faam zal krijgen.

 

Enkele deelnemer quote’s

"Absoluut de mooiste fiets ervaring die ik ooit heb gehad” — Verschillende deelnemers in Lijiang in 2017

"Het is bizar om met zoveel verschillende nationaliteiten een week in China te fietsen, maar het is geweldig en we spreken toch allemaal dezelfde fietstaal!” — Spike Huisman (NED)

"Yunnan is een idyllische provincie en de granfondo uiterst divers, hetgeen voor een totaalervaring zorgt” — Olivia Ghisoni (ITA)

"Een fantastische organisatie met afgesloten wegen zorgt voor extreem plezant fietsen. En na de ritten zijn er dan nog veel lokale bars en restaurantjes ook” — Michael Naert (BEL)